Antikonceptionsring

Antikonceptionsring

Information om vaginalkontrollens födelsekontrollmetod

Den vaginala antikonceptionsringen är ett relativt nytt preventivmedel för kvinnor som inte vill ha ett problem att ta ett piller varje dag. På samma sätt som p-piller, frisätter vaginalen också en långsam dos av de syntetiska hormonerna östrogen och progestogen över tiden.

Det är en liten, tunn, flexibel ring som du sätter in i din vagina, där den är kvar i tre veckor. Efter 21 dagar måste du ta ut ringen och det är under de kommande sju dagarna att du får din period. Ringen är så effektiv att den håller dig skyddad mot graviditet också under denna vecka. Idag använder cirka 1,5 miljoner kvinnor NuvaRing i 32 länder över hela världen.

Hur fungerar det?

NuvaRing fungerar på samma sätt som det kombinerade p-piller. Östrogen i NuvaRing stannar dina äggstockar från att släppa ett ägg, och progestogen förtorkar det cervicala slemmet, vilket gör det svårare för spermier att nå livmodern.

Den vaginala preventivringen har visat sig ha en effekt på livmoderförekomsten, men det finns inga bevis för att det föreslås att detta hjälper till att förhindra uppfattningen.

Hur lätt är preventivringen att använda?

Den vaginala preventivringen är enkel att använda. Du tar ringen ur folieplåstret, kläm den mellan tummen och pekfingret och sätt det i din vagina. För att ta bort den, hakar du bara med fingret under framkanten eller håller det mellan ditt index och långfinger och dra försiktigt ut det.

Placeringen av ringen spelar ingen roll eftersom det fungerar bra oavsett var du placerar den inuti din vagina. Det betyder att du kan ta bort och sätta tillbaka det så ofta som nödvändigt för att säkerställa att det är bekvämt.

Vilka är fördelarna med att använda antikonceptionsringen?

Kanske är den största fördelen att NuvaRing erbjuder över 99% skydd mot graviditet, men du behöver bara använda den en gång i månaden.

Du kan infoga och ta bort ringen själv. Inte bara är detta mer bekvämt, det är också föredraget av kvinnor som känner sig obekväm att besöka sin läkare. Att ta bort det själv är mycket användbart om du utvecklar allvarliga biverkningar, för att du bara kan dra ut det om du upplever en negativ reaktion. Detta är till skillnad från de flesta andra långverkande reversibla preventivmedel som antingen måste tas bort av läkaren (IUD och IUS) eller inte kan tas bort (preventiv injektion) så att du fastnar med biverkningar i veckor eller tills du kan se En läkare.

De flesta människor märker inte NuvaRing när de har sex. Du kan ta bort NuvaRing när du har sex om du föredrar, men det kan inte vara längre än tre timmar eller det blir inte lika effektivt.

NuvaRing har visat sig förbättra akne, lindra menstruationskramper och erbjuder skydd mot att utveckla bäckens inflammatoriska sjukdom, ovariecyster eller livmoder- och ovariecancer.

Vad är nackdelarna?

Ibland kan NuvaRing falla ut. Musklerna i din kropp borde hålla den vaginala preventivringen på plats, även när du tränar och bader. Om det faller ut och det har varit ute under mindre än tre timmar kan du skölja det med ljummet vatten och sätt tillbaka det. Om det är längre, ska du skölja det, sätt tillbaka det och använda ett annat preventivmedel i sju dagar.

Om du vill köpa några månaders leverans av den vaginala preventivringen, måste du hålla dem i kylskåpet. Antikonceptionsringen upphör att gälla efter fyra månader om du inte lagrar den ordentligt. Du bör antingen lägga ditt överskott i kylen eller köpa en leverans på tre månader i taget.

Den vaginala preventivringen kan orsaka vissa vaginala obehag hos vissa kvinnor och är känt för att orsaka en rad biverkningar som anges nedan. Doseringen av hormoner är störst i NuvaRing än de flesta andra hormonella preventivmedel, vilket innebär att du sannolikt kommer att uppleva mer frekventa eller starkare biverkningar med detta preventivmedel.

Vilka biverkningar kan antikonceptionsringen orsaka?

NuvaRing kan vanligtvis orsaka buksmärta, vaginalt obehag, könsstympning, minskad libido och viktökning. Det kan också orsaka ovanliga biverkningar som sträcker sig från störd syn, yrsel och humörförändringar i svullnad buk, smärta eller blödning under samlag eller vid urinering, ryggsmärta och muskelspasmer.

Är det säkert för mig att använda den vaginala preventivringen?

Ett historiskt eller existerande fall med vissa tillstånd kan göra det osäkert för dig att använda NuvaRing, inklusive hjärtinfarkt eller stroke, blodproppar, högt blodtryck och hjärtventil eller rytmförändringar.

Antikonceptionsringen är endast tillgänglig på recept, vilket innebär att en läkare kommer att behöva bedöma din medicinska historia och bestämma att det är säkert för dig att använda.