Rökning

Rökning

Tips och information om hur man slutar röka och tillgänglig behandling i Storbritannien

Att sluta röka är alltid möjligt med rätt metod och det kan inkludera terapi och resurser från NHS, e-cigaretter och receptbelagda tabletter, liksom över diskmetoder som tuggummi och fläckar. Oavsett vilken teknik du adopterar när du vill sluta röka, blir en kombination av effektiv behandling som passar din livsstil och viljestyrka ditt största hjälpmedel.

För att hjälpa dig att sluta röka kan du köpa receptbelagda tabletter som Champix – en effektiv rökningstillämpning som finns tillgänglig – efter att ha avslutat ett gratis samråd med oss ​​online. När ditt samråd är godkänt kommer vår läkare att utfärda recept och skicka det till vårt apotek där det kommer att skickas gratis samma eller nästa dag leverans.

Varför är rökning dåligt för dig?

Rökning är en allmänt publicerad vana med endast negativa effekter. Den största förebyggbara dödsorsaken i världen är att stoppa detta beroendeframkallande ämne är svårt, men det finns en hel mängd metoder som kan hjälpa dig att sluta röka för gott. När du röker cigaretter ställer du dig själv i högre risk för ett antal kritiska och långsiktiga hälsoförhållanden, men visste att 20 minuter efter att du slutat röka minskar din puls tillbaka till en normal nivå.

Det är beroendeframkallande

Cigaretter innehåller nikotin, vilket är den mycket beroendeframkallande substansen som gör vanan svår att sluta, särskilt permanent. Detta gör att “kall kalkon” (slutar röka plötsligt utan ytterligare insisterande) nästan omöjligt för de flesta rökare. Faktum är att de flesta rökare som vill sluta återhämta sig när de försöker gå ensam, varför det finns många behandlingar och metoder där ute som är avsedda att hjälpa till.

Rökning relaterade förhållanden

Hälsoförhållanden som är direkt förknippade med rökning inkluderar lungcancer, levercancer, hals och munkreft, blåscancer, stroke, hjärt-kärlsjukdomar (hjärtsjukdom), livmoderhalscancer, njursvikt, erektil dysfunktion, högt blodtryck och infertilitet. Rökning har också varit känt för att minska effektiviteten hos vissa preventivmedel och bör alltid nämnas under läkarens kontroll. Faktum är att läkare alltid rekommenderar att du slutar röka när du upplever ett antal tillstånd från att behandla fetma mot impotens.

Cigarettpriser

Kostnaden för cigaretter kan vara en viktig faktor vid valet att sluta röka med många rökare att kunna spara minst hundratals pund per år beroende på omfattningen av deras vana. Förutom cigarettkostnader för individen kommer NHS-resurserna att minska när de blir en ex-rökare baserad på dem som behöver medicering eller behandling för rökrelaterade tillstånd och sjukdomar. För närvarande är dessa kostnader cirka 2 miljarder kronor varje år.

Secondhand smoking

Som rökare är du inte den enda som riskerar att utveckla allvarliga hälsoproblem, men icke-rökare i din miljö är också mer benägna att utveckla andningsbesvär på grund av exponering för begagnad rök. Röket andas ut ur en cigarett som är synlig är endast en liten procentandel, med mycket av röken osynlig för blotta ögat. NHS-siffror visar att antalet barn som utsätts för röken är signifikant när läkare och praktiserande läkare tar emot besök från cirka 250 000 barn på grund av rökning med andrahand.

De flesta vet att rökning har en negativ inverkan på kroppen, inklusive lungorna, hjärtat och huden. Men långvarig rökning kan ha en mer skadlig effekt än du inser. Verktyget nedan illustrerar de olika kroppsdelarna som är specifikt drabbade av både direkt och passiv rökning:

Hur slutar du röka

Att sluta röka kräver först viljestyrka och önskan att sluta permanent. Utan detta kommer någon metod att vara en uppförsbacke och framgångssatsen reflekterar detta. Rökningstoppning varierar från person till person och ganska ofta kan en kombination fungera mest effektivt. Till exempel ringer många människor på NHS-resurserna som ofta finns tillgängliga till ditt förfogande samt bevisad medicinering, oavsett om det finns i form av tabletter, fläckar eller nikotingummi.

När man bestämmer sig för att sluta röka, finns det vanligtvis vissa faktorer att överväga, vilket kan diskuteras med din läkare eller sjukvårdspersonal. Det kan innefatta din ålder och andra livsstilsval samt medicinsk historia om dig själv och din familj. Det kan också bero på hur mycket cigaretter du röker dagligen.

Att sluta röka kommer att medföra biverkningar – mest kända som begär – och en gradvis process är alltid gynnad över en snabb lösning. Till exempel tas receptbelagda läkemedel som Champix över en 12-veckors kurs, där många väljer att fortsätta med en andra dosering, medan fläckar och tandkött måste appliceras kontinuerligt för att upprätthålla det nikotinintag som kroppen har blivit van vid. Detta kombinerat med familj och vänner eller rådgivning kan vara den perfekta metoden, men i slutändan uthållighet, viljestyrka och ett starkt nätverk av stöd hjälper dig att sparka vanan för gott.

Vad händer när du slutar röka?

Att sluta röka kan påverka våra kroppar på många olika sätt, inte bara fysiskt utan också psykiskt. Den främsta orsaken till dessa effekter är att cigaretter innehåller nikotin, vilket är en mycket beroendeframkallande substans. Detta beror på hur det kan påverka hormonerna i hjärnan som får dig att tro att du behöver en cigarett. Många tycker att att ha en cigarett i en stressig situation hjälper till att slappna av dem, när det i själva verket bara är tillfälligt tillfredsställande hjärnans längtan efter nikotin.

Psykologiskt kan vanan att ha en cigarett efter varje måltid, till exempel vara lika stark som det beroendeframkallande ämnet i sig. För att klara dem effektivt är det bra att veta vad man kan förvänta sig så att man kan förbereda sig.

De biverkningar du upplever när du slutar röka är det som gör det så svårt att hålla sig rökfritt, men det är dags att tänka på och inse hur länge vissa begär kan hjälpa dig att övervinna biverkningarna.

När du är fysiskt beroende av cigaretter kan stoppa rökning orsaka några biverkningar, men det är viktigt att komma ihåg att dessa är tillfälliga. Ovanstående diagram visar att dessa effekter kan sträcka sig från diarré och huvudvärk, till agitation och skakningar. Även om dessa verkar vara obehagliga, är sannolikheten för att de håller länge extremt låga. I själva verket visar statistiken att de flesta människor normalt upplever dessa för ett par dagar, men de kan testa även den mest bestämda ex-rökarens reserv.

En av de främsta orsakerna till att människor börjar röka igen efter att ha gett upp sig är den känslomässiga och psykologiska effekten av nikotinuttaget på dem, något som återspeglas i diagrammet ovan. Detta förstärks särskilt om du ofta använder rökning som ett sätt att hantera stressiga dagliga situationer eller för att hjälpa dig att slappna av.

Sluta röka tidslinjen

Det finns också positiva effekter på din hälsa och välbefinnande som kan börja så fort som 20 minuter efter att du röker din senaste cigarett:

Det bästa sättet att sluta röka

Vissa människor lyckas ge upp med viljestyrka ensam, men majoriteten kräver extra hjälp, vilket är allmänt tillgängligt. Cravings och humörsvängningar kan dämpas så att du kan sparka vanan för gott.

receptbelagda läkemedel

Receptbelagda läkemedel är tillgängliga och bevisat effektiva för att hjälpa dig sluta röka. Detta inkluderar Champix, en kurs av tabletter som varar cirka 12 veckor. Champix har den högsta framgångsgraden av någon annan typ av rökstopp vid 50%. Detta ökar ytterligare om du väljer att välja en andra dosering av behandlingen (24 veckors kurs helt och hållet). Champix arbetar genom att minimera begär och hjälper dig verkligen att utveckla en motvilje mot vanan. Det använder inte nikotin som många över diskmetoder vilket innebär att du kan styra bort från nikotinberoende.

Terapi

Olika former av beteendeterapi kan också undersökas som lämpliga metoder och kan vara särskilt framgångsrika när de kombineras med en mer fysisk metod att röka upphörande. NHS har ett antal supportgrupper, oavsett om det är en-till-en till gruppsessioner som är gratis som kan användas oavsett stadium i din resa. Ex-rökare kan också besöka dessa supportgrupper i framtiden om de är rädda för att de återkommer.

Över diskmedicinering (nikotinersättningsterapi)

Ojämnt läkemedel, även känt som nikotinersättningsterapi (NRT), är välkänt när man undersöker rökstopp. Även om det inte är kliniskt bevisat och framgångsnivån varierar kraftigt (den permanenta slutgiltigheten när man bara använder en NRT-metod är bara 17%) kan vissa hitta gummi och fläckar för att vara den perfekta metoden när man slutar. NRT kan komma i form av plåster, tandkött, inhalatorer och sprayer alla tillgängliga i disken och kan rådas efter en diskussion med din läkare eller läkare.

E-cigaretter

E-cigaretter – även känd som vaping – är en ny metod som ofta dokumenteras genom media, men det växer i popularitet. Resultatet efter e-cigaretter är fortfarande otillräckligt, men de har mindre kemikalier än den typiska cigaretten och kan hjälpa psykologiska faktorer som är förknippade med rökning, till exempel att hålla handen upptagen.

Vänner och familj

Kallkalkon fungerar bara för ett fåtal rökare, men kombinationen av denna taktik med ett starkt supportnätverk av familj och vänner kan göra det framgångsrikt. När du bestämmer dig för att sluta, är det lämpligt att berätta för dina vänner och familj. Det innebär att befintliga rökare kommer att vara mycket mer försiktiga (du kanske till och med övertyga dem om att gå med dig) och de kan hjälpa dig i din tid av nöd (under biverkningar och begär).

Avsluta rökteknik

NHS har sin egen SmokeFree-app som kan hjälpa dig att övervaka dina framsteg, inklusive de besparingar du hittills har gjort, tips om att fortsätta din resa och alla online-resurser. Appen är också gratis. Genom att knacka på “sluta röka” i din appbutik hittar du en mängd program (gratis och betalt) som kan hjälpa dig att hålla reda på dina framsteg till den punkt där du lyckligtvis inte behöver den längre.

Det är aldrig för sent att sluta röka. Om du är osäker på vilken rökmetod som ska användas, kontakta din läkare eller tala med en av våra registrerade läkare online som kan rekommendera en lämplig lösning för dig.

Kan jag beställa sluta röka behandling online?

På vår webbplats erbjuder vi endast kliniskt beprövad medicin som kräver recept. I Storbritannien ingår detta Champix; En 12 veckors kurs av tabletter. För att sluta röka på så lite som 12 veckor kan du beställa din kurs av Champix Rökningstopp piller online från vår webbplats. Patienter som vill ha en tillförlitlig sluta röka behandling för att sluta röka kan slutföra ett kort, konfidentiellt online-samråd. Det kommer att be dig att svara på några frågor om din hälsa och livsstil för att se till att du är lämplig för denna behandling. En kurs av Champix kommer att skickas till din adress med gratis samma eller nästa dag leverans.