Genital Herpes

Genital Herpes

Symtom och antivirala behandlingar tillgängliga för genital herpes

Genital herpes är en mycket smittsam och vanlig sexuellt överförbar infektion (STI) orsakad av herpes simplexvirus. Viruset kan delas upp i två gemensamma stammar som kallas HSV-1 och HSV-2, men genital herpes är huvudsakligen kontraherad genom HSV-2-stammen, medan HSV-1-stammen orsakar kalla sår. Främst orsakad av oskyddad sexuell kontakt – via vaginal, anal eller oralsex – genital herpes är extremt vanligt och kan ligga vilande långt under större delen av tiden. När symptom uppstår kan dessa vara kliande röda sår och vätskeblister.Även om genital herpes är ett virus och därför inte helt härdbart, är det dock extremt hanterbart med många människor som inte upplever frekventa utbrott. Med genital herpesbehandlingar kan viruset behandlas effektivt och hanteras, och effekterna av ett utbrott minskar. Läkemedel som Aciclovir och Famvir kan användas för att minska och förebygga symptomen på genital herpes från att återupptas, medan Valtrex kan användas för HSV-2 såväl som kalla sår och bältros.

Vad är genital herpes?

Genital herpes är en stam av herpes simplexviruset (HSV) och en sexuellt överförd infektion (STI) som kan ligga vilande i stor delen av tiden för många människor. Faktum är att symtomen är så sällsynta att upp till 80% av människor inte inser att de har viruset alls gör HSV-2-stammen ännu smittsamare. När de avslöjar sina symptom kommer de i form av obehagliga och ibland smärtsamma blåsor (lesioner) som ofta förekommer på och runt könsorganen, därav namnet, men genital herpes kan också dyka upp på munnen och låren. Detta kan minska i svårighetsgrad, frekvens och längd över tiden.

Att vara en virusinfektion är genital herpes ett obotligt långsiktigt (eller kroniskt) tillstånd och därför vanligt, särskilt bland sexuellt aktiva vuxna. Men det betyder inte att tillståndet är svårt och att livet förändras. Symtomen tenderar att bli alltmer hanterbara över tid och kan vara särskilt sällsynta. Det finns också mycket effektiva behandlingar som antivirala tabletter som kan lindra eventuella smärtsamma symptom inom 24 timmar, minska utbrottets tid och kan användas som förebyggande behandling om du är benägen att återkommande utbrott på grund av vissa utlösare.

Genital herpes är en av två herpes simplex virusstammar under titeln HSV-2. Det finns också HSV-1-stammen som orsakar kalla sår, vilket är lika vanligt, om inte så mycket, liksom herpes zoster (vanligare benämnt helvetor).

Hur får du genital herpes?

Genital herpes är mycket smittsam och övergår oftast från en person till en annan genom oskyddad samlag. Detta kan överföras genom vaginalsex, analsex eller oralsex, eller genom att röra på könsorganen hos en person med aktiva symtom.

Även om du bär en kondom kan du minska dina chanser att få herpes, kan det fortfarande överföras till dig, speciellt om lesioner (blåsor) är närvarande då HSV-2-viruset sprids genom beröring, vilket innebär att viruset kan kontraheras genom att komma in i Kontakt med huden där ett utbrott är närvarande.

Symtom är inte alltid synlig med denna infektion, vilket innebär att du inte nödvändigtvis måste ha oskyddad penetrerande sex med en infekterad person för att fånga HSV-2-viruset.

Frekvens och svårighetsgrad av herpesutbrott

NHS konstaterar att det genomsnittliga antalet utbrott beror på hur länge du har haft viruset. För de i det första året tenderar symtomen att vara värre, men minskar allvarlighetsgraden över tiden och det kan sträcka sig från ett till fem utbrott under de två första åren.

Detta speglar också hur länge du upplever ett utbrott, med de mer intensiva långvariga symptomen som händer i början och sedan minskar med tiden och med effektiv behandling. Den genomsnittliga tidsperioden för ett herpesutbrott tenderar att ligga runt två-tre veckorsmärket, vilket minskar när man tar antivirala läkemedel och använder krämer och salvor för att lindra blåsor och sår. Börja behandling av herpes snabbt är viktigt för att minska tidsramen för ditt utbrott, så många människor håller tabletter och salvor till hands när den första stickningen eller brinnande känslan börjar.

Det första herpesutbrottet kommer att utsätta det värre av symtomen, innan detta också minskar med tiden.

Hur man förhindrar genital herpes

Att bära kondom ger dig inte fullständig immunitet, men det kan avsevärt minska din chans att drabbas av STI, speciellt om viruset är begränsat till könsorganen, eftersom det är 99% effektivt i genomsnitt för alla STI när det används korrekt.

Förutom att öva säker sex genom att använda kondom kan du avstå från samlag och intimt beröring när sår, blåsor och lesioner är närvarande eller initiala symtom som tinning inträffar, eftersom det här är när viruset är mest smittsamt. Detta är också fallet för kalla sår och kyssning.

När du har genital herpes, kan detta hanteras genom att övervaka utlösare. Detta kan variera beroende på individen och kan omfatta skära på alkohol eller hålla stressfri. Detta kan fungera som ett effektivt förebyggande när det begränsar återkommande utbrott på viruset.

Genital herpes triggers

Herpesviruset kan aldrig helt botas, fast det förblir vilande för större delen av tiden. Det är inte helt känt vad som orsakar att viruset blir aktivt igen och utlöser ett utbrott. Forskning har visat att faktorer kan potentiellt öka din sannolikhet för att utveckla ett utbrott:

 • Försvagat immunförsvar
 • Trötthet och trötthet
 • Stress eller ångest
 • Överdriven alkoholkonsumtion
 • Särskilda kostvanor
 • Utsätta könsorganen för direkt solljus
 • Friktion runt könsområdet
 • Menstruationscykel hos kvinnor

Ett försvagat immunförsvar på grund av förkylning eller något mer allvarligt som kemoterapi kan ge viruset en möjlighet att sprida sig. När det gäller alkohol, förändras detta din kropps balans, särskilt när det gäller sockerintag, vilket kan främja ett utbrott. Detta är detsamma för sockerintag i din kost. Vissa människor tycker om att hålla en mental eller fysisk anteckning när ett utbrott inträffar kan korrelera med någon av ovanstående triggers.

Svårighetsgraden och frekvensen av dessa utbrott tenderar att minska över tiden. Andra kan vara lyckligare, och kommer inte att uppleva symtom för månader eller till och med år. Regelbundenheten av dessa utbrott skiljer sig från person till person.

Genitala herpes symptom

Genitala herpes symptom kan utvecklas snabbt med obehagliga och ibland smärtsamma röda blåsor (lesioner) och hudsår som bildas i könsorganet, låren, anus och ändtarmen. Blåsorna kan också vara smärtsamma när de brista och lämnar öppna sår som lätt irriteras. Du kan också uppleva:

 • Strålande känsla
 • Brännande känsla
 • Fever
 • Smärta när du urinerar
 • Ovanligt vaginalt urladdning

Symtom kan vara så länge som 20 dagar innan de går bort så många användningsbehandlingar eller antivirala läkemedel som kan rensa upp utbrottet i en tredjedel av denna tid. Vissa människor finner att de kommer att veta när ett utbrott beror på att en stickande eller brännande känsla, så att de kan förbereda sig med effektiv behandling.

Dessutom går genital herpes genom det som kallas en “shedding phase”, vilket innebär att viruset är aktivt på ytan av huden. Symtom är inte ofta synlig under denna fas, men viruset kan fortfarande vidarebefordras genom hudkontakt.

Första genitala herpesutbrott

Både initiala och senare utbrott kommer att visa symtom som röda blåsor, sårbildning och en stickande eller brännande känsla runt könsorganen, men det första utbrottet är vanligtvis den mest allvarliga och har några ytterligare faktorer. Tillsammans med de vanliga symptomen kommer de att bli smärtsamare första gången, men lyckligtvis minskar detta efter. Förutom blåsor, stickningar, smärta vid urinering och vaginalt urladdning hos kvinnor kan det första utbrottet åtföljas av:

 • Flu- och kalla symtom som muskelsmärta, feber och illamående

Det ursprungliga utbrottet tenderar också att vara längst i längd, med det återkommande viruset blir mycket mer hanterbart över tiden.

Hur man testar för genital herpes

Eftersom genital herpes visar sällan några symtom, och ungefär 80% av dem som har viruset vet inte ens att de har det, är testning för STI extremt svårt. Faktum är att en läkare och utövare under en STI- och sexuell hälsokontroll vid könssjukhuset eller GUM-kliniken inte kommer att testa för genitalherpes om inte en ömma är närvarande. Detta är under det faktum att STI inte är synligt och därför är testningen väldigt problematisk, såväl som den enskilda personen är omedveten om att han eller hon har viruset självt.

Om du har ont i sår kan du gå till en NHS-stödd tjänst för en gratis check-up (det här kan vara en sexuell hälsoklinik, GUM-klinik eller din läkarmottagning) där de kommer att ta ett prov av såret under en swab testa. Det här är inte smärtsamt men doktorn kommer att behöva få tillgång till dina könsorgan om det är där ontet ligger.

Alternativ för genital herpesbehandling

Genital herpes är ett vanligt sexuellt överfört virus och även om det inte finns botemedel kan du fortfarande minska tidsramen för ett utbrott med upp till två tredjedelar genom att välja mediciner eller behandling.

Detta kommer också att göra symtomen mycket mer uthärdliga och erbjuda lättnad inom 24 timmar. Vid behandling av könsorganherpes, kalla sår eller bältros är det viktigt att starta den valda behandlingen så snart som möjligt för maximal effektivitet. Det här är anledningen till att du bestämmer triggers och att behålla en liten leverans är praktisk rekommenderad övning (alltid att du kontrollerar användningsdatum innan du tar eller ansöker). Vissa tycker att alla eller tillfälliga utbrott är milda, så din läkare kan föreslå att du inte använder någon behandling alls.

receptbelagda läkemedel

Behandlingar som är tillgängliga att köpa på recept är kliniskt bevisade för att lindra obekväma symtom på genital herpes inom en dag efter att kursen påbörjats. Samma medicinering för genitalherpes fungerar ganska ofta för kalla sår och herpes zoster också. Populära behandlingar inkluderar Aciclovir, Valtrex och Famvir som alla kan tas som orala tabletter och är bevisade effektiva.

Inte bara minskar symtomen signifikant, så att du kan fortsätta med ditt dagliga liv, men tidpunkten för utbrottet kan minska till cirka fem till sju dagar istället för i genomsnitt 20 dagar. Vissa behandlingar som Aciclovir kan också användas som förebyggande medel om du upplever återkommande utbrott eller vet att en viss utlösare kommer att orsaka blåsor och sår.

Andra metoder

Självhjälp alternativ kan hjälpa överträffa de obehagliga symptomen, och det är samma metoder som rekommenderas för många andra infektioner:

 • Många människor hittar saltvatten kan hjälpa smärtsamma sår att läka snabbare i samma fall som det används för att läka piercing och andra sår och infektioner.
 • Ett varmt bad kan hjälpa till att lugna öppna sår och smärtsamma blåsor.
 • Placering av is på blåsorna och såren kan dessutom bidra till att fördröja processen, men isen bör aldrig placeras direkt på lesionen, utan vikas i en flanell eller handduk.
 • Petroleumgel kan enkelt fås från ditt apotek och kan täcka och hjälpa såren. Detta är detsamma för många bedövningsmedel; Kontrollera dock med din läkare före användning.
 • Lösa och bekväma kläder kommer att förhindra att blåsorna blir irriterande, liksom bomullsunderkläder.
 • Om du dricker mycket vatten kan du passera urin utan smärta om det här är ett besvärligt symptom för dig.

Bor med genital herpes

Efter att ha kontraherat herpes, medan det är ett kroniskt viralt tillstånd, är det fullständigt hanterbart när du har fastställt triggers, symtom och rätt behandling för dig, men det är några riktlinjer för att leva med tillståndet:

 • Hantering av behandlingen är bra – medicinerna är föråldrade, så dubbelkontrollera dessa innan du använder och applicerar.
 • Skapa en pålitlig leverantör – på vår webbplats erbjuder vi beprövad medicin från Storbritannien, godkänd av brittiska läkare.
 • En snabb källa – snabbt att få behandling är viktigt vid behandling av könsorganherpes, eftersom antivirala läkemedel kommer att vara mest effektiva när de tas under de första 24 timmarna.
 • Hantering av triggarna – att hålla behandling till hands kommer att hjälpa, men minimera din kontakt med andra kan minska antalet anfall.
 • Ditt sexliv – du bör alltid berätta för din sexpartner före sex. Även om vissa kommer att välja emot samlag, när viruset är helt vilande och du använder ett lämpligt skydd, finns det en liten chans att dra ihop viruset. Att erbjuda hela fakta och råd är ansvarig och nödvändig för dina partners hälsa.

Genital herpes är mycket smittsam. Det är ytterst viktigt att förhindra spridning av genital herpes genom att undvika sex tills symtomen inte är synliga eller närvarande (dvs stickningar) och fortsätter att använda kondom därefter.

Din sexpartner ska alltid vara medveten om att du har STI, eftersom medan könsherpes inte orsakar allvarliga hälsokomplikationer finns det en moralisk skyldighet.

Hur köper du genital herpes behandling online

På vår sida driver vi en säker och pålitlig service för patienter som vill köpa könsherpes behandlingar med 100% diskretion. För att få recept måste du ta ett kort online samråd med vår läkare när du lägger din order. Vår läkare måste se till att denna medicin är lämplig för dig innan du kan skriva en recept. Alla behandlingar skickas från vårt apotek för leverans över natten vid beställning före 16.30. Detta innebär att du undviker ansikte mot ansikte avtal och får din behandling potentiellt snabbare än att boka och delta i en tid i person.