Viktminskning

Viktminskning

Information, råd och hjälp för att gå ner i vikt säkert med bevisad medicinering

Viktminskning är ett stort problem för många människor; Det är i huvudsak ett avsiktligt försök att minska kroppsmassan för att upprätthålla en viss nivå av fysisk kondition. Att vara överviktig kan orsaka både fysiska problem (t ex diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol) och psykologiska problem (t ex stress och depression). Dessutom kan en alltför stor viktökning leda till fetma, vilket medför flera livshotande förhållanden. Övervikt är ett stort hälsoproblem i världen idag.

Även om du förlorar ens den minsta vikten kan vara mycket fördelaktig för din övergripande hälsa kan det vara en utmaning, särskilt när det gäller kost och motion. Även när man tar receptbelagda behandlingar är kost och motion fortfarande viktig. Därför är livsstilsförändringar fortfarande nödvändiga när man åtar sig till viktminskning. Svårighetsgraden av ditt tillstånd bör och kommer att beaktas när man bestämmer vilka behandlingar som är mest lämpade.

Vad är fetma?

Fetma är ett tillstånd som beskrivs som den kraftiga ackumuleringen av fett i kroppen. Detta tillstånd kan medföra en snabb ökning av risken för att utveckla hälsofrågor, som diabetes och hjärtsjukdomar. Detta tillstånd blir allt vanligare i Storbritannien, med fetma som tredubblats sedan 1980, enligt en ny undersökning. Övervikt brukar kopplas till val av livsstil (det vill säga en ohälsosam, obalanserad diet och brist på motion) och genetik.

Diagnosera fetma

Övervikt diagnostiseras genom att mäta individens kroppsmassindex (BMI). Medicinsk personal använder detta som den primära indikatorn vid diagnos av fetma. Denna form av mätning avgör om en persons vikt är hälsosam jämfört med deras höjd. Standardskalan indikerar att BMI bör ligga mellan 18,5 och 24,9. Detta klassificeras som ett tillräckligt hälsoområde enligt Världshälsoorganisationen (WHO). När din BMI är över 25 kommer du att diagnostiseras som överviktig och om den är över 28 kommer du att diagnostiseras som fetma.

Orsaker till fetma

Fetma kan orsakas av ett antal olika faktorer som kan kopplas till livsstilsval och arveliga länkar. Dessa faktorer skiljer sig från person till person, men fetma är vanligtvis kopplad till dålig kost och brist på träning. Andra influenser som bidrar till fetma kan omfatta:

 • Psykologiska faktorer – känslor av sorg, stress och ilska kan påverka ditt förhållande med mat negativt.
 • Sociala faktorer – Överviktiga familjemedlemmar kan påverka dina kostvanor och öka sannolikheten för att du är överviktig eller fetma.
 • Läkemedel – vissa läkemedel (t ex antidepressiva medel) kan orsaka viktökning som en biverkning, vilket kan leda till fetma
 • Hormonala komplikationer – tillstånd, såsom polycystiskt äggstockssyndrom och en underaktiv sköldkörtel, kan vara medverkande faktorer till betydande viktökning

Hur man går ner i vikt

Diet

En balanserad och kontrollerad kost tillsammans med konsekvent övning kan hjälpa dig att behålla en hälsosam livsstil på lång sikt. Att tala med en läkare eller dietist är viktigt när man tilldelar den bästa kost- och träningsplanen.
När du väl har bestämt dig för en plan är det viktigt att följa följande tips:

Ange mål inom en realistisk tidsplan
Det är viktigt att bestämma hur mycket vikt du vill förlora och ange en uppnåelig tidsram för att göra det. Om du tänker förlora en stor mängd vikt är det viktigt att hålla framsteg konsekvent, även om dina mål verkar oåtkomliga.

Därför är det bra att ställa in veckovis eller månatligt mål så att när du har uppnått ett mål kan du gå vidare till nästa. Att ställa in en realistisk tidsplan säkerställer att du undviker snabb viktminskning, vilket kan vara mycket skadligt för din hälsa.

Skapa en stegvis åtgärdsplan
När du väl valt dina första viktminskningsmål är det nödvändigt att skapa en rationell handlingsplan för att uppnå varje mål. Välj rimliga åtgärder som får störst effekt på din viktminskning.

Om du för närvarande äter en betydande mängd mat som är hög i fett och / eller socker kan din handlingsplan vara att minska ditt intag av denna mat per vecka. När dessa mål har uppnåtts kan du ändra din handlingsplan för att uppnå nästa mål.

Övervaka ditt nuvarande matintag före kosten
Det är användbart att veta hur mycket mat du äter för närvarande. Genom att hålla en dagbok innehållande hur mycket du äter över en vecka eller så kan du räkna ut hur många gånger du snackar under en dag och hur många måltider du har per dag.

Du kan då bestämma vilka snacks som inte är nödvändiga och kan skäras ut från din kost, som kan ingå i din handlingsplan. Att dela din dagbok med en läkare eller dietist kan vara mycket fördelaktigt. Enkelt uttryckt är det nödvändigt att minska mängden mat du äter för att gå ner i vikt.

Följande brittiska EatWell dietary guidelines (visas nedan) kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam, balanserad och näringsrik diet:

Men dieting kan vara ett problem om du inte kan laga hälsosamma och näringsrika måltider för dig själv på grund av tidsbegränsningar eller kostnaden för att producera. Om du lever en snabb och livlig livsstil kan det bli nästan omöjligt att hitta tid att skapa en dietplan och hålla sig till den. I detta fall kan receptbelagda läkemedel vara det bästa alternativet.

Tränings

Det är ett enkelt faktum att du måste bränna mer kalorier än du konsumerar för att framgångsrikt kunna gå ner i vikt. Regelbunden fysisk aktivitet är avgörande när du bibehåller din viktminskning. Börja med bara några minuters träning per dag. När din träning förbättras kan du öka den tid du spenderar och träna och delta i mer ansträngda träningstekniker. Om det är bekvämare, träna i korta spetsar i tio minuter eller så under dagen. Så småningom lägger tiden till och gör verkligen en skillnad.

När det gäller vilka övningar du kan välja mellan kan du göra allt som fungerar ditt hjärta, lungor och muskler. Detta visar att övningen tar påverkan och gör skillnad. Några användbara aktiviteter att överväga är:

 • Gång
 • Running
 • Cykla
 • Swimming
 • Jogga
 • Fitness klasser
 • Dans
 • Sportaktiviteter (t ex fotboll, tennis, skidåkning etc.)

Styrketräning är också fördelaktigt. Du kan använda vikter, motstånd band och till och med din egen vikt. Detta kan uppnås i ett gym eller hemma om du har tillgång till nödvändig utrustning och väsentliga saker. Det är också viktigt att sträcka efter träning för att förbättra flexibiliteten och undvika skador.

Se till att du pratar med din läkare innan du börjar ett träningsprogram. American College of Sports Medicine rekommenderar att du ser din läkare innan du börjar träna kraftigt om du är en man över 45 år, en kvinna över 55 år eller har ett medicinskt tillstånd. Detta hjälper dig att gå ner i vikt säkert.

Kost och motion fungerar direkt i samförstånd med ditt beteende. Utan självtro och en stark, konsekvent motivation kan kost och motion bara hjälpa dig så mycket. Det är denna vilja att lyckas med att gå ner i vikt som kan garantera att du kommer att behålla den önskade nivån och tyngdkraften på lång sikt. Detta visas i bilden nedan:

Trots fördelarna med träning kan det vara mycket svårt att hitta tid på dagen för att träna tillräckligt för att göra skillnad. Olika livsstilsfaktorer kan komma i vägen för att skapa ett effektivt träningsschema. Om du för närvarande hanterar en skada eller ett hälsotillstånd kan det också hindra dig från att delta i vissa övningar som är nödvändiga för att nå dina specifika viktminskningsmål. I det här fallet kan alternativa alternativ, som receptbelagda läkemedel, vara värda att överväga.

Viktminskningsalternativ

receptbelagda läkemedel

Som ett komplement till kost och motion kan du också använda receptbelagd medicinering. Detta bör ske i samklang med kost och motion eftersom naturliga metoder för viktminskning fortfarande är nödvändiga.

En tillgänglig behandling som vi kan ordinera är Xenical, som är den enda receptbelagda medicinen vi för närvarande erbjuder för viktminskning. Detta är en receptbelagd överviktbehandling som innehåller den aktiva substansen orlistat. Xenical tabletter fungerar genom att binda till lipaser i magen. Lipaser är enzymer som bryter ner fett så att det kan absorberas i ditt system och lagras. Xenical kan stoppa upp till en tredjedel av fettet i din kost från att absorberas.

Som nämnts är det en behandling som ordineras specifikt för fetma. För att upptäcka huruvida du är klassad som fet kan du använda en BMI-kalkylator, vilken är standardmätningen som används för att avgöra om en person är fet eller inte. Xenical tabletter kan köpas säkert och säkert online från vår hemsida.se.

Kirurgi

Om du har vikt orsakar allvarliga hälsokomplikationer, då kan något som viktminskning kirurgi övervägas. Operationen skulle begränsa mängden mat du kan äta. Vanliga metoder inkluderar gastrisk bandkirurgi, gastrisk bypass, bilopancreatisk omledning och magsmagrostomi. En privat utförd operation av en kirurg kan kosta upp till 20 000 kronor eller mer och kan ibland leda till biverkningar som svullnad, blåmärken och ärrbildning.

Tyngdförlustkirurgi brukar ses som en sista utväg under extrema förhållanden, och ett stort antal sjukvårdspersonal skulle faktiskt se ut för att undvika att rekommendera denna form av behandling så mycket som möjligt. Ytterligare information och resurser angående viktoperationer finns på NHS.

Hypnos och över disken alternativ

Andra alternativ finns tillgängliga, bland annat behandlingar utan behandling och alternativa psykoterapier, men problemet är att det inte har gjorts mycket avgörande forskning i dessa metoder.

Alternativ till disken kan till exempel inte bevisa deras effektivitet, och användare kan finna sig spendera pengar på behandlingar som inte har någon eller en oerhört begränsad effekt. På samma sätt, även om många människor förespråkar det, har mentala alternativ som hypnoterapi inte undersökts eller studerats tillräckligt för att definitivt säga att de kommer att fungera. Den överlägset säkraste och mest beprövade metoden för kompletterande viktminskning kan därför hittas i de medicinskt testade och kvantifierbara bevisade receptbelagda viktminskningsalternativen.

Kan jag köpa viktminskning behandlingar online?

Om du letar efter hjälp och väsentligt underlättar processen att gå ner i vikt, erbjuder vi på vår sida en effektiv lösning. Den receptbelagda viktminskningsbehandlingen vi erbjuder är Xenical, som tas oralt i form av piller, vilket kan blockera det fett du konsumerar per måltid. Denna kliniskt beprövade medicinering kan beställas snabbt och säkert efter en snabb, enkel online konsultation.

Detta samråd kommer att ses över av ett av våra team av registrerade läkare i Storbritannien. Om de känner att du är säker och lämplig för denna behandling, kommer de att utfärda recept. Vårt brittiska apotek skickar sedan din medicin via vår nästa dag leveransservice. Om du bor i ett postnummer i London kan du vara berättigad till leverans på samma dag.